Fragaria jaquard is jouw partner-in-eye-catching als het gaat om prinsessentransformaties. Met een ‘pof’ om u tegen te zeggen. Dat toonde Miet je al eerder, en Annick liet zien hoe de stof catwalkproof wordt in damesuitvoering. Vandaag laten we je een andere kant van de stof zien. Met een bescheiden lapje wordt Fragaria een speelse damesshort-met-een-tikje-meer. Achter de naaimachine zat Riet, ons patronenbrein.

Veel liefdes in 1 plaatje, deze blogpost. Ik start, om het overzicht te bewaren, met een samenvatting:

Ik hou van dochters. Van shorten. Van stoffen met structuur, van de zee, en van naaisels met details.

Over de liefde voor de dochters houden we het kort. De ene was model, de andere fotograaf. Allebei fan van wat ik maak en waar zij in mogen paraderen. Met de nadruk op dat laatste woord: als ze goedgezind is, is de wereld Zannes catwalk, en de zon is haar volgspot.

Mijn liefde voor shortjes is van recenter aard. Ik had er eigenlijk weinig mee, ik was een jurkmadam pur sang. Tot mevrouw Khadetjes vorig jaar een uitdaging voor mijn voeten wierp (“ik wil graag een patroon van een shortje dat mooi aansluit, speels maar met elegante details”) en het Skip the Rope patroon werd geboren. Hieronder in de versie met split. Door Sarah zelf al eens prachtig uitgevoerd in deze stof, in de versie met plooitjes.

De achterzakjes verving ik voor de gelegenheid voor een eenvoudiger plooiloze versie, een mini hackje, verder volgde ik gewoon het patroon. De stof zelf is al zo wonderbaarlijk gedetailleerd opgebouwd dat een modelgewijze less is more helemaal verantwoord is.

En dan verschijnt daar plots mijn eigen derrière ten tonele. Out of my comfort zone, for sure, maar de shortjesliefde nam plots volwassen proporties aan. Er staan een stap- en fietsvakantie op het programma, en hoewel we kampeerders zijn, hou ik niet zo van de afritsbare-broeken-mode aldaar.

Dus maakte ik mezelf ook een Fragariashort. Je hebt er helemaal niet zoveel stof voor nodig. Ik maakte een model dat wat hoger zit in de taille – elke goedzittend broekpatroon kan je als basis gebruiken. En ik stopte een plooitje in het voorpand. Gelijkaardig aan het Skip-the-rope-patroon: plooitjes en Fragaria zijn nu eenmaal een toffe match.

De zoom kreeg een valse omslag, omdat de achterkant van de stof ook erg mooi is. Niet gewoon omgevouwen dus, maar een aangezet strookje, zodat de naadwaarde niet zichtbaar is aan de omslag.

Zo flaneerden wij langs de Belgische kustlijn, Zanne en ik. De fotograaf van dienst gaf instructies aan een gewillig en een iets onwenniger model.

Met poseergoesting omgekeerd evenredig aan de omvang der derrières. Maar wel allebei even blij met de kleerkastaanvulling!

Patroon short Zanne: Skip the Rope van Mind the whale

Patroon stof Riet: zelf getekend

Stof: Fragaria 017 blue